Historiska upplevelser i Stockholm

Gästinlägg av resebloggen FREEDOMtravel Om du är intresserad av historia har Stockholm mycket att bjuda på. Stockholm är, med sina runt 50 museer, en av världens mest museitäta städer och flera av museerna har dessutom gratis inträde. Ett spännande sätt att uppleva Stockholms historia är att leta upp någon av alla de guidade stadsvandringar som berättar om staden från ett speciellt perspektiv. Kanske vill du veta mer om hur de prostituerade levde i Gamla stan, eller om hur det var att bo på Östermalm på den tiden då fattigdomen och koleran härjade här? Ett av de kanske allra mest spektakulära sätten att uppleva Stockholm är att följa med på en guidad tur med amfibiebuss. Turen startar på Strömgatan, mellan Operan och Grand Hotel, och fortsätter sedan runt Östermalm innan den kör ut på Djurgården och rakt ner i vattnet, med ett kraftigt plums. Företaget Oceanbus kör hela året runt, förutom när isen lägger sig.

Vikingatid – upplevelsemuseum

Om du vill göra en resa i Stockholms och Sveriges historia passar det fint att starta på upplevelsemuseet Vikingaliv, som ligger ute på vackra Djurgården. Ett besök på Vikingaliv är ingen vandring bland traditionella montrar, utan snarare en upplevelsebaserad resa genom vikingatiden. Efter att ha testat vikingaspel och kollat in vad som egentligen låg på vikingarnas tallrikar avslutas besöket med en elva minuter lång tågresa, då du får uppleva den dramatiska berättelsen om vikingaparet Ragnfrid och Harald.

Medeltid – gratis museum

För att fortsätta din historiska resa framåt i tiden kan du ta dig till Medeltidsmuseet, som ligger på Strömparterren vid Gamla stan, mellan Slottet och Operan. Museet kom till när man på slutet av 1970-talet skulle bygga ett garage till riksdagshuset, men insåg att marken var full av ruiner från medeltiden. Där museet nu ligger hittade man bland annat Gustav Vasas stadsmur, en kyrkogårdsmur från 1300-talet, sju ton människoben och elva båtar. Idag kan man strosa runt både bland riktiga ruiner och uppbyggda kulisser, vilket gör att medeltiden nästan känns levande igen. Att besöka det här museet är dessutom helt gratis.

Sekelskifte – palats och anrika bad

Vill du fortsätta till sekelskiftet? Då kan du med fördel ta dig till Hallwylska palatset, som ligger på Hamngatan i centrala Stockholm. På den här adressen skapade familjen Hallwyl en gång ett palatsliknande hem, och det fascinerande är att hemmet bevarats till eftervärlden exakt så som det en gång såg ut. Här kan du uppleva dåtidens lyx i form av rökrum, vapenrum, biljardrum och porslinsrum, samt många kreativa tekniska lösningar, som på den här tiden var det absolut mest moderna som fanns att tillgå. Vill du inte bara gå på museum kan du krydda din sekelskiftes-upplevelse med ett besök på något av Stockholms två mest anrika badhus; Sturebadet från 1885 eller Centralbadet från 1904. Båda erbjuder bad och behandlingar i vacker miljö och på Sturebadet kan du dessutom prova det turkiska badet, med bastu och kallbad i en K-märkt miljö.

1920-tal – hotell och cocktailbar

Varför inte flytta dig ytterligare lite framåt i tiden och bo på ett hotell med 1920-talskänsla? Haymarket by Scandic ligger på Hötorget, och även om hotellet är nytt känner man tydligt av dess 1920-talstema. Just här arbetade Greta Garbo en gång i en hattaffär, vilket har inspirerat hotellet till dess film- och 1920-talstema. På cocktailbaren Americain spelas avslappnad jazz och i hotellets restauranger serveras mat med inspiration från de hälsotrender som rådde bland den amerikanska överklassen på 1920-talet. Om du vill bo på hotellet finns 405 rum att välja på. Om du inte vill spendera pengar på den största sviten, som har en 97 kvadratmeter stor takterrass, finns det gott om rum i mer ordinär prisklass. Utan att vara alltför lyxigt kan man fortfarande uppleva känslan av sofistikerat och dekadent 1920-tal. Läs gärna mer om semester i Sverige på vår blogg FREEDOMtravel

Sök hotell