Globen

Globen invigdes 1989 i Johanneshov och kan på en hockeymatch ta emot mer än 13.000 åskådare. Med sina 110 meter i diameter är Globen världens största sfäriska byggnad. Globen byggdes med VM i ishockey 1989 i åtanke och det var också det första stora internationella eventet i arenan. Globen ritades av Bergs Arkitektkontor och har fått både ris och ros från arkitekter runt om i landet. Du tar dig lättast till Globen med tunnelbanans gröna linje och kliver av på stationen Globen.

Fakta om Globen

Globen heter egentligen Ericsson Globe, och hade tidigare namnet Stockholm Globe Arena. I folkmun går den dock alltjämt under namnet Globen. Att Stockholm tidigare ingick i namnet är logiskt, eftersom den snabbt blev ett landmärke för den svenska huvudstaden. Globen är en s.k. multiarena, som kan användas både för sportevenemang och konserter. Det har även förekommit att företag har haft bolagsstämmor och konferenser i Globen. Globen utmärker sig till att börja med genom sin form och sin storlek, men det har även monterats intressanta saker på dess exteriör. Vid arenans 20-årsjubileum 2009 byggde konstnären Mikael Genberg en liten röd stuga i aluminium, som placerades nära toppen av sfären. Ungefär ett år senare färdigställdes en gondolbana, med vilken man kan åka upp till Globens topp, 130 meter över havet. Gondolbanan är den enda av sitt slag i världen.

Boende nära Globen

Kommunikationerna till Globen är mycket goda. Dels valde man att placera Globen där det fanns goda kommunikationer, och trafikplanerarna har även tagit hänsyn till Globen när de planerat infrastruktur och kollektivtrafik under de år som förflutit sedan arenan invigdes. Ett exempel är tvärbanestationen Globen, som öppnades år 2000. Globen ligger även nära Nynäsvägen och Södra länken, och betjänas av tunnelbanans gröna linje. Eftersom kommunikationerna är goda behöver man inte bo precis i närheten av Globen. Det går dock alldeles utmärkt att boka hotell vid Globen online, och hitta ett boende som ligger mycket nära arenan. Faktum är att det även finns ett hotell inrymt i själva Globen, för den som vill bo så nära som det bara är möjligt.

Sök hotell