Sveriges första tv-spelskrog

Stockholm är en inte bara en fantastiskt vacker huvudstad, med rikt utbud av mat, barer, kulturupplevelser och arkitektur. I takt med att tv- och dataspelsgenerationen vuxit upp har spelandet blivit en allt mer naturlig del i mångas vardagsliv, vilket börjar märkas på nöjesutbudet. En undersökning från 2017 visar att andelen män och kvinnor som spelar dagligen stadigt ökar, mycket tack vare mobilspel, och fördelningen är ganska exakt 50-50 mellan könen, med högre andel män i yngre åldersspannet och högre andel kvinnor i det äldre.

Mobilspel och internet är ett nytt fenomen i spelvärlden och eftersom de som växte upp med de första, breda, tv-spelen på 80-talet (Nintendo 8-bit och Sega Master System) och givetvis hemdatorer (från ABC 80 till Commodore 64) nu är vuxna, så har även matställen och barer börjat inrikta sig mot den publiken. Frågar du en 90-talist vad en arkadmaskin är för något lär du får ett stort frågetecken som svar. Därmed inte sagt att alla inte kan njuta den kick som en tia i ett perfekt avvägt spel, såsom Virtua Cop eller Sunset Riders kan ge.

På Södermalm, Bondegatan 1, finner du N3rds Video Game Bar – som kallar sig ”Sveriges första tv-spelskrog”. Här kan du njuta enklare mat och drycker, allt uppkallat efter klassiska spelreferenser: till exempel Health Potion (en röd drink bestående av jordgubbslikör och purée, lychée, rom och tranbärsjuice) eller varför inte prova på Alucard Special Burger, inspirerat av Castlevania-protagonisten? Med ditt sällskap kan du sen hyra in dig timvis på deras stora uppsättning retrokonsoler – NES, SNES, Mega Drive och Nintendo 64 men även aktuella format såsom PS4, Xbox One och Switch. Samt givetvis brädspel, som inte ska förglömmas i sammanhanget.

Vill du uppleva lite arkadminnen, flipperspel, biljard och andra analoga sällskapsspel såsom pingis, shufflebord och dart, ska du besöka Odenplan och baren RoQ (Gyldéngatan 2). Som namnet antyder ackompanjeras spelkvällen av rockmusik och till det finns en enklare bar-meny och gott om ölsorter att välja på. Förutom klassiska arkadlir som Street Fighter 2 och Virtua Tennis, finns även flipperspel som Attack from Mars! och Elvira, där man göra av med en hel del fler guldpengar och tid än vad man först kanske räknat med

Mer tips på fantastiska spel, matupplevelser och hur du återupplever retro-minnen finner du på senses.se.

Sök hotell